Van Aeijnegem

Henricus van Huynegem werd op 03.11.1722 geboren in Asse, verhuisde naar Sluis en overleed 31.08.1775 als Henricus van Haenegem.

In het typische dialect van Asse werd de ui uitgesproken als aeij:   "Van Aeijnegem", fonetisch geschreven als:

aeijnegem

Sluis
In het Westvlaamse dialect van "Sluus" werd de ui evenmin uitgesproken.
In oude akten zie je de naam evolueren van Huynegem (1722) via Innegem (1756), Haenegem (1759), Aijnegem (1764), Anegem (1765), Haenegem (1775) tot Hanegem (1797).

Varianten
De latere generaties bij onze noorderburen noemen zich Van Haneghem of Van Hanegem.
Tussen 1830 en 1850 ontstaat in IJzendijke de variant Van Haneghem. Deze tak van de familie trekt via Biervliet naar Breskens. In Breskens zijn nu beide varianten.

Emigranten
De eerste generaties Van Haneg(h)em in West Zeeuws Vlaanderen waren arme landarbeiders.
Bij de emigratie van deze landarbeiders naar de USA komen er nieuwe varianten: Van Haneghen, Van Hanehem en Van Haneghan, al dan niet aan elkaar geschreven.
De "Van" is essentieel: de familie Haneghan is van Ierse origine; de familie Haneham is Engels (Kent).

Asse
Lode Pletinckx, Woordenboek van het Asses, vermeldt onder FFP 3, Diftongering:
De standaardtaal heeft alleen sluitende diftongen (ui, ij, ou); het Asses heeft naast sluitende diftongen (diftongen met i als tweede element; vgl. baaik (buik) () en:
De open, palatale [ ##. i ] aai (< Wgm. eo, io in stuiven, staaiven; < Wgm. iu in getuigen, getaaigen; < Wgm. in ajuin, ajaain; < Wgm. in duim, daaim) is het opvallendste dialectkenmerk van het Asses dat tot ver buiten onze streek is bekend en dus vaak zijn weg vindt in het spotzinnetje (een sjibbolet) waarmee het dialect van Asse wordt getypeerd:
Ba ons thaaisj daa(r) hmmen ze daaiven n d daaiven d raaiven dat de plaaimen in de gebuuren staaiven (bij ons thuis hebben ze duiven en die duiven die ruiven dat de pluimen in de geburen stuiven.)
Woordenboek van het Asses, inleiding
De Taalkamer van het Asses

woordenboek

van hanahan
 Daniel van Haneghem, 19 november 1883 geboren te Biervliet, overleden in de U.S.A. 

 
 
 

Home