Van Aeijnegem

Henricus van Huynegem werd op 03.11.1722 geboren in Asse, verhuisde naar de parochie Sluis en overleed op 31.08.1775 als Henricus van Haenegem.

In het typische dialect van Asse werd de ui uitgesproken als aeij:   "Van Aeijnegem", fonetisch geschreven als:

aeijnegem

Sluis
In het Westvlaamse dialect van "Sluus" werd de ui evenmin uitgesproken. De familienaam Van Huynegem was er niet bekend, de ui werd een aa.
Ook wordt in West-Vlaanderen de H niet uitgesproken en de G wordt een H, de a klinkt als ao dus de mondelinge uitspraak is sindsdien in Sluis "Vanaonehem".
In oude akten zie je de naam evolueren van Huynegem (1722) via Innegem (1756), Haenegem (1759), Aijnegem (1764), Anegem (1765), Haenegem (1775) tot Hanegem (1797).

Varianten
De latere generaties bij onze noorderburen noemen zich Van Haneghem of Van Hanegem.
Tussen 1830 en 1850 ontstond in IJzendijke de variant Van Haneghem. Deze tak van de familie trok via Biervliet naar Breskens. In Breskens zijn nu beide varianten.

USA
De eerste generaties Van Haneg(h)em in West Zeeuws Vlaanderen waren arme landarbeiders.
Bij de emigratie van deze landarbeiders naar de USA kwamen er nieuwe varianten: Van Haneghen, Van Hanehem, Van Haneghan etc., al dan niet aan elkaar geschreven.
Twee aspecten spelen een rol: de fonetische spelling volgens het Westzeeuwsvlaamse dialect en de uitspraak van bijna-naamgenoten uit Ierland en Engeland.
De "Van" is essentieel: de familie Haneghan is van Ierse origine; de familie Haneham is Engels (Kent).

woordenboek

Asse
Lode Pletinckx, Woordenboek van het Asses vermeldt onder FFP 3, Diftongering:
De standaardtaal heeft alleen sluitende diftongen (ui, ij, ou); het Asses heeft naast sluitende diftongen (diftongen met i als tweede element; vgl. baaik (buik) () en:
De open, palatale [ ##. i ] aai (< Wgm. eo, io in stuiven, staaiven; < Wgm. iu in getuigen, getaaigen; < Wgm. in ajuin, ajaain; < Wgm. in duim, daaim) is het opvallendste dialectkenmerk van het Asses dat tot ver buiten onze streek is bekend en dus vaak zijn weg vindt in het spotzinnetje (een sjibbolet) waarmee het dialect van Asse wordt getypeerd:
Ba ons thaaisj daa(r) hmmen ze daaiven n d daaiven d raaiven dat de plaaimen in de gebuuren staaiven (bij ons thuis hebben ze duiven en die duiven die ruiven dat de pluimen in de geburen stuiven.)


Luister mee op het weblog De Taalkamer van het Asses (tip Faro.be)

van hanahan
 Daniel van Haneghem, 19 november 1883 geboren te Biervliet, overleden in de U.S.A. 

Utrecht 1901
Op 11 december 1901 huwden te Utrecht (NL) Wouter van Ringelenstein en Clementine van Huynegem.
Wouter was geboren te Haaften (NL) en Clementine in een nog onbekende plaats, mogelijk Brussel. Zij kwam in ieder geval uit de Essene-tak.
Haar vader (Christianus, roepnaam Chrétien) was geboren te Wambeek, niet ver van Asse maar haar "ui" is na haar huwelijk in Nederland geen "aa" geworden.

Vluchtelingen 1914
In het najaar van 1914 vluchtten circa 1 miljoen Belgen naar Nederland. Op de vlucht voor de Duitsers en de oorlog. Onder hen waren ook Van Huynegems.
Twee vluchtelingen zijn geregistreerd in de database van zeeuwengezocht:
- Melanie Jacoba van Huinegem uit Niel. Zij was in 1888 geboren te Malderen (info Mario van Acoleyen, Geneanet aco), afkomstig uiit de Rons-tak
- Maria Philip van Huyneghem uit Antwerpen. Vermoedelijk betrof het Maria Philomena, Melanie's oudere zus, geboren in 1883
Interessant is de fonetische schrijfwijze van Melanie's achternaam. Het geeft aan dat Niel óf te ver van Asse lag (30 km) óf dat zij geen Brabants dialect sprak.
Voor zover bekend zijn na de oorlog geen Van Huynegems in Nederland blijven hangen.

Collaborateurs 1815-1830
Tijdens de Nederlandse bezetting zijn de volgende Van Huynegems als loteling in dienst van het Nederlandse bezettingsleger geweest:
- 1821 Joannes Baptiste van Huynegem, Merchtem 10.03.1803, zv Joannes Franciscus en Godeliva de Coker bij de 15e Afdeling Infanterie, Zuid-Brabant
- 1823 Philippeus van Huynegem, Merchtem 23.01.1806, zv Joannes Franciscus en Godeliva de Coker bij de 15e Afdeling Infanterie, Zuid-Brabant
- 1829 Henricus Josephesus van Huynegem, Ternat 17.10.1810, zv Henricus en Catharina Faes bij de 01e Afdeling Infanterie, Zuid-Brabant

 
 
 

www.huinegem.be